top of page
!

Brecht Trio

Dansen op de vulkaan

Laat je vervoeren in andere tijden met muziek, verhalen en gedichten uit de eerste helft van de 20´e eeuw! Cabaret, Songspiel, chansons en musicals uit de Golden Age.

Ons verhaal

Ons verhaal

Het Brecht Trio werd opgericht in 2016 en bestaat uit zangeres en diseuse Kikki Géron, accordeonist Leo van Lierop en pianiste Dorrit Bauerecker. Het ensemble specialiseert zich in cabareteske, geëngageerde en maatschappijkritische muziek van componisten die nauw samenwerkten met Bertolt Brecht, zoals Kurt Weill en Hanns Eisler. Daarnaast brengt het trio amusementsmuziek uit het Duitsland van de jaren dertig, en maakt het af en toe uitstapjes naar het Franse chanson, het klassieke lied en Broadway-musicals uit de Golden Age.

In 2022 presenteerde het Brecht Trio de voorstelling Eternal Road – der immer ewige Weg von Kurt Weill, een liedprogramma naar eigen concept in samenwerking met Opera Zuid en de Théâtres de la Ville de Luxembourg. Eerder, in 2019, vertolkten zij enkele liederen uit Die Rundköpfe und die Spitzköpfe tijdens de Amsterdamer Eislerdagen en op NPO Klassiek (voorheen Radio 4).

In 2025 trad het trio op met zijn volledige productie van Die Rundköpfe und die Spitzköpfe (Eisler/Brecht), zowel op het prestigieuze Kurt Weill Fest in Dessau als in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Zowel de bezetting van het trio als de inhoudelijke focus van het repertoire zijn uniek binnen het Nederlandse muzieklandschap. Concerten hebben in het verleden veel lof geoogst van kenners en liefhebbers, die de bijzondere artistieke benadering en repertoirekeuze van het trio zeer waarderen.

Die Rundköpfe und die Spitzköpfe

Die Rundköpfe und die Spitzköpfe

nach Bertolt Brecht in einer Fassung von Joep Hupperetz

Musik von Hanns Eisler in einer Bearbeitung von Leo van Lierop

SPIELDATEN

Das Theaterstück Die Rundköpfe und die Spitzköpfe

bleibt auch nach fast 100 Jahren erschreckend aktuell.

Das Brecht Trio bringt das selten gespielte Stück jetzt

in einer Adaption für kleines Ensemble auf die Bühne.

 

Es spielt im fiktiven Land Yahoo, wo der Konflikt zwischen Arm und Reich in einen „Rassenkampf“ umgelenkt wird: Runde Köpfe gelten als gut und vertrauenswürdig, spitze werden als hinterlistig und geizig herabgewürdigt. Brecht schrieb das Stück im Exil in Dänemark, geprägt von den Erfahrungen der Weimarer Republik, in der trotz kultureller Blüte, Ausgelassenheit und Freiheit die gesellschaftliche Polarisierung immer weiter zunahm und durch den Aufstieg des Faschismus

experimentelle Kunst – darunter auch die Werke Brechts und Eislers – als Entartete Kunst diffamiert wurde. Brecht zeigt mit diesem Stück warnend auf, wie wirtschaftliche Ungleichheit in Rassenhass umgeleitet werden kann.

Eislers Kompositionen kombinieren Elemente traditioneller Volksmusik mit modernistischen Einflüssen. So dient die Musik nicht nur der Unterstützung des Textes, sondern auch als kritischer Kommentar zu den Ereignissen auf der Bühne. Nach mehreren, oft zensurbedingten Umarbeitungen wurde das Stück 1936 in Kopenhagen uraufgeführt. Trotz gemischter Reaktionen regte es wichtige Diskussionen an – ein Potenzial, welches auch heute nicht an Relevanz verloren hat. Koproduktion mit Music Stages/Amsterdam, in Zusammenarbeit mit Opera Zuid/Maastricht, gefördert von den Kulturämtern der Stadt Köln und Duisburg sowie der Jeanne d’Art Kulturstiftung Inhaber der Aufführungsrechte: Suhrkamp Verlag AG Berlin 

Produktionsteam

Regie - Kirsten Burger

Textbearbeitung, Dramaturgie - Joep Hupperetz

Bühne, Kostüm - Lobke Houkes

"... Ihre Interpretation von „Die Rundköpfe und die Spitzköpfe“ im Bauhaus Dessau war in jeder Beziehung exzellent. Die innovative Musik Eisler’s und die scharfzüngige Systemkritik Brecht’s wurde von Ihnen auf begeisternde Art und Weise umgesetzt..." - Gerard Kämpfe, Kurt Weill Fest

Eternal Road

Vorige producties

Hoe voelt het om nooit ergens volledig aan te komen? Om als mens en artiest nooit echt te kunnen landen?

Een 30 jarige man verlaat halsoverkop zijn thuisland om vervolgens nooit meer terug te willen keren… Welke weg legde hij af en wie kwam hij tegen onderweg? Wat betekent het om ergens opnieuw te starten? Hoeveel moeite kost het om als artiest een netwerk op te bouwen en het vervolgens nog een keer te moeten doen? Wat doet het met een mens om van van arm naar rijk naar arm naar rijk te gaan en tegelijkertijd niet te weten of je geliefden nog in leven zijn?

Kurt Weill, een Joodse componist uit Dessau, wiens professionele leven in twee fasen is op te delen: hij beleefde een glansrijke carrière in Duitsland en was een van de pioniers van de Golden Age of Musical in Amerika. Waar zijn Duitse werk voornamelijk bestond uit maatschappijkritisch repertoire met een echte Europese stijl van componeren, wortelde hij zijn muziek in de klanken van de populaire Amerikaanse muziek en stond aan de vooravond van de geboorte van de Broadway musical.

In deze geënsceneerde Liederabend tonen wij de weg van Weill en zijn muziek die zijn verhaal in oneindigheid zal laten doorklinken.

Eternal Road is een coproductie van VIA ZUID, Les Théâtres de la Ville de Luxembourg en Opera Zuid.

Regie: Annemiek van Elst

Dramaturgie: Joep Hupperetz

Kikki Géron

Zang & Spel

(*1993) heeft in de afgelopen jaren in binnen- en buitenland een plaats verworven als Brecht-zangeres en -actrice. 2022 maakte ze 'Eternal Road', een productie over het leven Kurt Weill. In 2021 speelde ze Anna 1 in 'Die Sieben Todsünden', Amsterdam. Daarnaast maakte ze met het Katharsis Kollektiv, het toneelstuk 'Gastfrau - Zwischen Heim und Weh'. Ze maakt deel uit van de band Bluegrass Cash, waarin ze liedjes van June Carter zingt en door heel Duitsland speelt. https://www.kikkigeron.nl/

  • ant-design_instagram-filled
  • fe_facebook

Leo van Lierop

Accordeon

(*1991) geldt als een toonaangevend ambassadeur voor de accordeon en het accordeonorkest. Hij studeerde accordeon en HAFA-directie aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Hij gaf talloze concerten in binnen- en buitenland als solist en kamermusicus. Naast zijn werk als accordeonist en arrangeur voor het Brecht Trio vormt hij een duo met een fluitist en speelt hij in tango-ensemble Sexteto Requerdo. Van Lierop is tevens actief als dirigent. Momenteel leidt hij zes accordeonverenigingen in Nederland.

    Dorrit Bauerecker

    Piano

    (*1973) is pianiste en accordeoniste. Als “multitasking virtuoos” gebruikt ze ook andere instrumenten en haar stem in haar uitvoeringen. Ze heeft als performer expressieve uitdrukkingsmogelijkheden gevonden die verder gaan dan het puur muzikale. Ze is vooral geïnteresseerd in spelvormen en processen die gebruikt kunnen worden als bruggen tussen genres en milieus. Haar laatste solo album ONE WOMAN BAND heeft ze opgenomen met de Bayerischer Rundfunk en is uitgebracht door Kaleidos Musikeditionen. https://www.dorritbauerecker.de/

      Het Trio

      bottom of page